Tradycyjnie makarony chińskie robi się bez użycia jaj (choć są też wyjątki). Ciasto na makaron powinno być elastyczne i bardzo plastyczne. Rozwałkowuje się je w długie, bardzo cienkie prostokąty, a następnie specjalnym nożem o szerokim ostrzu (ostrzonym tylko z jednej strony) kroi w bardzo cienkie, milimetrowe paseczki. Aby makaron się nie lepił, używa się sporo mąki, którą następnie dokładnie obsypuje się z ciasta przed włożeniem makaronu do wody.
Zobacz także: Co to jest makaron sobe?
Jest też sposób, który polega na rozciąganiu ciasta. W pierwszej kolejności robi się cienki wałek ciasta (trochę jak na nasze kopytka), który następnie rozciąga się na długość rąk, składa na pół, ale tak, aby ciasto się nie zlepiło i znów rozciąga, potem dwa paski składa się w pół i tak powstałe cztery paski znów rozciąga. I tak aż do uzyskania bardzo cieniutkiego makaronu (około 16 pasków). Taki makaron wrzuca się do wrzątku i gotuje 30 sekund.
Polecamy: Co to jest makaron somen?